ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ "ARCTIC SUNRISE" ΤΗΣ GREENPEACE

  • on 20 Ιουν 2008
  • Επισκεφτήκαμε και ξεναγηθήκαμε από έναν από τους έλληνες εθελοντές, στο πλοίο της Greenpeace, "Arctic Sunrise", το οποίο κατέπλευσε στα νερά των βόρειων Κυκλάδων σηματοδοτώντας με την παρουσία του την έναρξη των κοινών δράσεων της Greenpeace και των αλιέων της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής. Στόχος του ο εντοπισμός και η χαρτογράφηση άγνωστων μέχρι σήμερα λιβαδιών του υποθαλάσσιου φυτού "Ποσειδωνία". Στη χαρτογράφηση συμμετέχει και ένα μικρό βαθυσκάφος καθώς και δύτες.
    Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.greenpeace.org/greece/news/poseidonia

    Δωρίσαμε στους υπεύθυνους το λαβαράκι του ομίλου μας καθώς επίσης και αναμνηστικά δώρα από την επίσκεψη τους στο νησί μας.

    ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΟΙΟ:

    Το πλοίο είναι ένα από τα τρία που ανήκουν στην Greenpeace και ταξιδεύει σε κάθε χώρα όταν αυτό ζητηθεί για την εκάστοτε περιβαλλοντική έρευνα που διεξάγεται σ' αυτή.

    Ναυπηγήθηκε το 1975 και αγοράστηκε από την Greenpeace το 1995. Έως τότε κυνηγούσε φώκιες και μάλιστα η Greenpeace έχει έρθει σε σύγκρουση μ' αυτό όταν επιχειρήθηκε η παράδοση εξοπλισμού για τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία θα έχτιζε έναν διάδρομο προσγείωσης μέσω ενός βιότοπου πιγκουϊνων στην Ανταρκτική. Πάραυτα, η Greenpeace το αγόρασε το 1995 μέσω της εταιρείας "Arctic Sunrise Ventures Ltd", δεδομένου ότι οι νορβηγοί ιδιοκτήτες του δεν θα το πωλούσαν ποτέ στην Greenpeace !!!

    Τα ύφαλα του πλοίου στο πλωραίο τμήμα του είναι στρογγυλά, ώστε να περνάει πάνω από τον πάγο και όχι να τον σπάει, κάτι που του επιτρέπει να εξευρενά περιοχές μέσα στους πάγους της Ανταρκτικής.